Miten saada onnistunut au pair-kokemus

Voiko onnistuneeseen au pair-kokemukseen olla reseptiä?

 

Olen ollut kuusi kertaa au pairina ja kaikki ovat olleet hyvin erilaisia kokemuksia. Oikean perheen löytäminen on kaikkein tärkeintä ja ympäristö missä viihtyy vapaa-ajalla. Tämä artikkeli kertoo kuinka välttyä yleisimmistä asioista mitkä johtaa huonoon au pair kokemukseen ja kuinka voi vaikuttaa onnistuneeseen au pair-kokemukseen.

AU PAIR ON VASTUULLINEN TYÖ

Au pairiksikin täytyy oppia kuin mihin tahansa muuhun työhön. Et voi alussa tietää ja osata kaikkea. Keskity työntekoon ja tutustu perheeseen. Älä anna vapaa-ajan olla ykkösjuttu tai missaat puolet hyvästä au pair kokemuksesta. Hyvä kokemus lähtee perheestä.

 

PERHEEN HAKEMINEN

Kuka tahansa voi olla hyvä au pair ja jokaista odottaa perhe jossakin. Lähde tähän hommaan taidoillasi ja mielenkiinnon kohteillasi. Avomielisyyttä on hyvä olla, mutta ole rehellinen itsellesi ja perheelle.

 

Tykkäätkö todella siivota päivittäin? Kokata päivittäin? Vaihtaa vaippoja ja käydä rattaiden kanssa ulkona? Babysitata kun kaverit ovat yöklubilla? Pitää kuria uhmaikäiselle? Olla päivittäin paras kaveri pesukoneen kanssa? Puhumattakaan likapyykeistä. Herätä vapaapäivänä perheen arkiaamuääniin? Sopia riitoja jopa monta kertaa päivässä? Tehdä asiat lasten kanssa niin kuin vanhemmat ovat heidät kasvattaneet (hyvästi lastenohjelmat ja aamupala samaan aikaan. Sori Muumilaakson väki)? Haluatko todella asua työpaikallasi? Olla lasten parissa päivittäin? Tehdä rutiineita päivästä toiseen? Herätä ensimmäisenä talossa?

Erilaisia perheitä on yhtä paljon kuin au paireja! Tutustu kaikenlaisiin. Live out vai live in, 20h vai 40h työtunnit, 3kk vai vuosi, yksinhuoltaja vai suurperhe, vaihtelevat työpäivät vai ma-pe työpäivät, klo 6-12 vai 12-18, suomalainen vai ulkomaalainen perhe, pikkukylässä vai suurkaupungissa, vauva vai 10v, lemmikkejä vai ei, yksi vai kolme lasta, tyttö vai poika ja onhan näitä vaikka mitä!

AU PAIR PERHEEN VALINTA

Tiedät oliko väärä valinta vai ei vasta kun olet jo talossa. Uudessa kodissasi. Perhe voi käyttäytyä aivan eri tavalla ensimmäisellä viikolla kuin ensimmäisen kuukauden jälkeen. Yllättäen työtehtävät lisääntyvät lähes huomaamatta ja perhe alkaa pitämään sua itsestäänselvyytenä. Voit tuntea olosi tervetulleeksi ensimmäisen illan jälkeen, mutta kuukauden päästä et voisi edes kuvitella katsovasi telkkaria heidän kanssa. Et tunne oloa tervetulleeksi heidän vapaa-ajalla. Ehkä perhe ei ole onnellinen, vanhemmat ovat yhdessä lasten takia ja perhearki on helvettiä sulle. Joku käy sun huoneessa, vaikka jo hakuvaiheesssa oli tehty selväksi, että niin ei tulisi käymään. Lapset ovat ihan erilaisia mitä vanhemmat olivat luonnehtineet profiilissa. Oikeastaan puolet heidän au pair profiilista oli valhetta. Miten tältä voi välttyä?

 

KESKUSTELE ENTISEN/NYKYISEN AU PAIRIN KANSSA

Tunsitko itsesi perheenjäseneksi / otettiinko sut perheeseen mukaan. Saitko oman rauhan vapaa-ajalla eikä huoneeseen tultu?

Tottelivatko lapset vai kokeilivatko he loppuun asti rajojasi?

Tarviko sun puuttua lasten kasvatukseen miten?

Alkoiko tilanne muuttumaan: tuliko töitä enemmän ja mitä alussa luvattiin ei pitänyt paikkansa ja kerrottiin ei ollut totta?

Minkälaista babysittaus oli?

Tykkäsitkö vanhemmista ja miksi?

Mitä teit lasten kanssa?

Jos entinen au pair vastailee ympäripyöreeesti niin ehkä sille kokemus on ollut huono.

Lisäksi voi kysyä onko uuden harrastuksen aloittaminen helppoa ja onko lähistöllä muita au paireja. Yhtä tärkeää on löytää oikea perhe kuin paikka, missä viihtyy ja voi verkostoitua.

KOMMUNIKAATIO PERHEEN KANSSA

Huono kommunikaatio on kaikkea tätä: ei vaihda kuulumisia, jättää asioita kertomatta liittyen lapsiin, ei tutustu eikä anna lasten tututua, ei näytä kiinnostusta (vaikka olisikin), käyttää kännykkää työaikana, jättää asioita kysymyttä ja mieltä painaa jokin muttei puhu.

 

Kysy mitä kuuluu päivittäin, kiitä ja pyydä anteeksi, kerro vanhemmille mitä olet tehnyt lasten kanssa, kerro yksityiskohtia ja muistoja työpäivästä, kerro lapsille jotain hauskaa vapaa-ajastasi ja itsestäsi, tiedustele mitä huomenna lapset haluavat tehdä, kehu lapsia aina kun on kehumista, ota netti pois kännykästä työaikana, kysy niitä tyhmiä asioita vanhemmilta kuukaudenkin jälkeen, tiedustele miten olet työsi tehnyt ja onko jotain mitä voisi tehdä toisin, askartele ja leiki (pinterest!), yllätä, kerro vanhemmille että olet ollut vähän yksinäinen/kipeä/koti-ikävissä(esimerkiksi) jos olet ollut.

 

OLE REHELLINEN ITSELLESI

Sä olet se, joka tekee kokemuksesta sellaisen kuin se on. Omalla aktiivisuudella ja rehellisyydellä. Vaikka perhe vaikuttaisi kuinka täydellisestä niin se ei kerro kaikkea sun ajasta siellä. Jos sulla ei ole ystäviä niin laita viestiä esimerkiksi Au Pair in __ Facebook-ryhmään. Jos et ole onnellinen perheessä niin vaihda toiseen. Jos et haluakaan olla au pair niin etsi toinen työ jos muuten tykkäät asua siellä. Jos et halua jäädä niin lähde kotiin ylpeänä tästä kokemuksesta ja että yritit ja opit paljon. Älä laske päiviä tai edes ajattele, että sun täytyisi selviytyä.

 

Minkälainen sun au pair-kokemus on ollut?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *